download mega-arrow-down facebook twitter linkedin youtube drawing geveloplossing houtskeletbouw

Buitengevel met achterconstructie Plus Ultra

Wageningen

Uniek. Dat is het gebouw van Plus Ultra op de universiteitscampus van Wageningen University & Research. Wij zijn enorm trots dat pvvT de volledig houten buitengevel geproduceerd en aangebracht heeft. Het gebouw werd genomineerd voor Gebouw van het Jaar 2016 door de Bond van Nederlandse Architecten en kreeg in november van dat jaar de ARC16 Detail Award.

Heel veel hout

Voor dit bijzondere gebouw hebben wij honderden houten lamellen, luifels, luiken en vinnen aangebracht en 2.150 m2 Prefab HSB-wanden geproduceerd en aangebracht. Ook de 22.500 m1 gevelbekleding incl. dakopbouw is door pvvT verzorgd. En dat is best veel hout. Stel het je maar eens voor in kilometers…… Een houten snelweg van Den Haag naar Rotterdam!

Slimme aanpak

De opdracht is aan pvvT verstrekt vanwege onze ruime ervaring met houtproducten. We hebben de volledige buitengevel inclusief achterconstructie en isolatie verzorgd. Bij de opbouw van de gevel hebben we ons “boekenkasten-systeem” toegepast. Dit betekent dat we van erg dun plaatmateriaal, underlayment, een “boekenkast” maken welke vervolgens volledig bekleed is met houten geveldelen.

De “boekenkast” is tegen de ongeïsoleerde betonnen wand geplaatst en later gevuld met de juiste isolatie. pvvT houdt uiteraard direct rekening met de warmteweerstand tussen binnen en buiten, zodat vocht-, condens- en schimmelvorming en isolatieverlies voorkomen wordt.

BIM Model

De bouwtekeningen zijn vanuit een BIM-model door pvvT omgezet naar productietekeningen. In onze eigen productielocatie hebben wij de enorme hoeveelheid geïmpregneerd- en brandwerend behandeld hout verwerkt. Alle delen zijn schuin op maat gezaagd. Deze schuine kanten zijn vervolgens door ons opnieuw geïmpregneerd en behandeld.

Waarom schuine kanten? Vanwege het verticale ontwerp van de gevel. Hierdoor kan er geen water tussen de geveldelen blijven staan en voorkomen we problemen, zoals het rotten van het hout.

Over Plus Ultra

Plus Ultra is zowel qua architectuur als functie een uniek gebouw. Het is een ecosysteem voor kennisintensieve, startende en groeiende bedrijven en beschikt over faciliteiten als laboratoria, pilot plant en technohallen, naast de gewone kantoorruimtes. Ook heeft Plus Ultra een incubatorfunctie, waarbij startende en doorgroeiende bedrijven profiteren van elkaars aanwezigheid en de nabijheid van Wageningen University & Research.

Bij het ontwerp en de realisatie van het gebouw is rekening gehouden met alle aspecten van duurzaamheid: van afval en watergebruik tot informatie voor het gebouwmanagement. Het gebouw is gerealiseerd in glas, hout en beton met als hoogtepunt de indrukwekkende houten trap in het atrium.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Geïnspireerd geraakt door dit bijzondere gebouw? Of bent u benieuwd wat pvvT voor u kan betekenen? Bel dan naar 088 205 34 60 of mail naar info@pvvT.nl.

Neem contact op

Contactpersonen

Paulien Frehé

Commercieel Adviseur

Groepsonderneming van Janssen de Jong