In overleg met hoofdaannemer SMT en vanwege de materiaalefficiëntie is gekozen om de omtrek van de houtskeletbouw achterconstructie op te delen naar de stramienmaat in tachtig moten, zegt Pieter van Vught. “Voor de HSBachterconstructie van de ellipsvorm, in feite een uitwendige cirkel, hebben we gebruik gemaakt van een multiplexbeplating met folie om de stijfheid en stabiliteit te garanderen. De wanden van de patiotuinen zijn in feite een inwendige cirkel en hierbij is een ‘omgekeerde’ constructie toegepast. We hebben zo kunnen detailleren dat de HSB-wand diende als stelkozijn ten behoeve van de aluminium puien.”

Afgevlakte wanden

Volgens Van Vught zat de uitdaging hem vooral in de wanden van de patiotuinen, vanwege de afgevlakte wanden en de hoogtematen die verlopen. “De wanden zijn feitelijk te vergelijken met een schoorsteen van een groot schip,” zo verduidelijkt Van Vught. “We hebben de geveltekening met een driedimensionaal tekenprogramma volledig uitgewerkt en op onze eigen productielocatie gezaagd, verwerkt en geprefabriceerd. De beloning voor ons was dat het uiteindelijk ook allemaal paste op locatie,” lacht Van Vught. “We zijn in staat om onze opdrachtgevers volledig te ontzorgen vanaf engineering tot aan realisatie en beschikken over eigen materieel, montagemiddelen en capaciteit. Echter door marktomstandigheden heeft SMT voor dit project de montage voor eigen rekening genomen.”

De HSB-elementen zijn voorzien van houten rachels en een gevelafwerking. De wanden van de buitenring van De Ellips zijn boven de gevelpuien afgewerkt met een stuclaag, zowel aan de binnen als buitenzijde. Voor de wanden van beide patiotuinen geldt feitelijk hetzelfde, al is de buitenwand bekleed met Stellac Wood-planken.

Bouwbedrijf pvvT heeft de levering van de houtskeletbouw achterconstructie in twee delen opgesplitst. “Na de fabricage is de HSB-gevel tijdelijk overgeslagen en just-in-time in afgeleverd op de bouwlocatie. In totaal ging het om zo’n 600 m2 aan HSB-elementen. Een mooi referentiepunt voor ons als bedrijf. Als bedrijf zijnde proberen we dagelijks onze processen te innoveren, en realiseren we geveloplossingen in prefab voorzien van hout, aluminium of kunststof. Complexe vormen kunnen ‘eenvoudig’ in prefab worden uitgevoerd, dat hebben we bij De Ellips bewezen. En dat alles door driedimensionaal te denken.”

Download PDF

Kijk voor inspiratie naar Bowlingbaan Hardewijk